Toto

JURURAWAT ICU BREK SCHUTTEN TUNTUT KEMENANGAN WPT PECAH REKOD

Musim yang panjang dan pelik akhirnya berakhir Keluaran SGP pada malam Selasa dengan Brek Schutten bukan sahaja menjaringkan wang tunai WPT pertamanya, tetapi memenangi gelaran. Dia mengalahkan WPT Seminole Hard Rock Poker Showdown untuk hampir $1.3 juta. Schutten kini mungkin ahli Kelab Juara-Juara WPT, tetapi sepanjang tahun lalu dia berada di barisan hadapan pandemik sebagai jururawat rawatan rapi.

Schutten juga bercampur dalam beberapa poker dan masuk ke meja terakhir kedua dalam cip. Bukan sahaja dia kini juara WPT, pemain berusia 32 tahun dari Grand Rapids, Michigan, juga memenangi padang Jelajah Utama terbesar dalam sejarah dengan 2,482 penyertaan dan kumpulan hadiah $7.9 juta.

“Satu perkataan, nyata,” katanya Result SGP selepas menang. “Anda bermain kejohanan dan semua orang kecuali seorang akhirnya kecewa pada akhirnya dan kali ini, saya adalah orang yang tidak kecewa.”

Kemenangan itu membawa sedikit kegembiraan dan kelegaan selepas tahun yang mencabar. Masanya bekerja pada kemahiran pokernya dan bersiap untuk meja akhir juga membuahkan hasil.

“Ia hanya memberi ganjaran dalam erti kata itu,” katanya. “Saya telah meluangkan masa di hospital dan melihat COVID secara langsung. Kemudian, perkara mula dibuka Result SDY semula dan saya pergi ke Florida, dan untuk memenangi perkara itu adalah perasaan yang luar biasa.”

Brekstyn Schutten

Dalam temu bual sebelum jadual akhir, Schutten berkata dia tidak pernah bermimpi untuk melangkah sejauh ini dalam kejohanan itu. Dia mula berminat dengan permainan itu enam tahun lalu selepas mendengar iklan di radio untuk kejohanan poker. Itu menarik minatnya dan dia melompat dalam tindakan itu. Sebelum Showdown, resume pokernya termasuk $646,000 dalam kemenangan kejohanan secara langsung. Rekod itu pastinya telah dipadatkan sekarang.

Ketika hari itu dimainkan pada hari Selasa, Schutten seolah-olah mengambil pot demi pot dan menyingkirkan empat daripada lima pemain lain. Tangan utama awal dibangunkan antara Schutten dan rakan ketua cip Sonny Franco. Selepas Franco menaikkan kepada 1 juta daripada butang peniaga, Schutten menaikkan semula kepada 3.5 juta dengan poket Queens.

Franco memanggil dan kegagalan membawa Spade 9Kelab 3Spade 3. Schutten bertaruh 2.3 juta dan Franco menelefon. Giliran membawa Hati 10pertaruhan dan Schutten 4 juta. Selepas menggunakan cip masa, Franco membuat 9 juta itu. Selepas beberapa pemikiran, Schutten berpindah kesemuanya untuk 34.4 juta dan memaksa Franco untuk melipat. Ia adalah tangan penting yang melonjakkan timbunan cip Schutten lebih tinggi.

“Saya masih ingat apabila saya menolak Queens ke sana, ‘ini bukan permainan yang betul tidak kira apa pun, tetapi ini adalah tempat yang besar, saya tidak mahu menghadapi tolak sungai jika sekop atau Ace sampai di sana,’” dia berkata. “Saya rasa tempat itu menjadi terlalu besar untuk saya tetapi saya gembira untuk menurunkan periuk itu.”

Selepas menyingkirkan Viet Vo di tempat ketiga, Schutten mendapati dirinya berada di hadapan Steven Snyder untuk gelaran. Dia memegang pendahuluan cip kira-kira 40 bidai besar dan terus menumbuk lawannya sepanjang permainan head-up. Tangan terakhir menyaksikan Schutten menaikkan kepada 2.5 juta dan Snyder memanggil. Gagal dibawa Berlian 10Kelab 5Berlian 5dan Snyder menyemak. Schutten bertaruh 2 juta dengan Kelab 8Hati 5untuk tiga jenis dan Snyder menaikkan kepada 4.8 juta Berlian ABerlian 2untuk cabutan siram kacang.

Tajuk Brekstyn Schutten & Steven Snyder

Schutten memanggil dan giliran membawa Hati 7. Snyder bertaruh 5.2 juta dan Schutten kemudian berpindah kesemuanya untuk 61.8 juta. Lawannya menggunakan cip masa untuk mempertimbangkan pilihannya sebelum akhirnya memanggil yang terakhir daripada 21.9 jutanya. Sungai membawa Kelab 2dan Schutten menjadi pemain terbaru yang menambah namanya ke Piala Juara-Juara WPT Mike Sexton. Untuk naib juara, Snyder mendapat $899,295 .

Selepas kembali ke aksi Showdown, Schutten terpaksa menyesuaikan sedikit pelan permainannya ketika jadual terakhir dimainkan.

“Jangkaan saya ialah saya akan dapat bermain dengan baik dalam kedudukan menentang Sonny,” katanya. “Ia tidak benar-benar berlaku seperti yang saya jangkakan kerana saya tidak banyak menentangnya. Tetapi kemudian, orang ramai berganda dan saya mendapat beberapa kad untuk mengetuk beberapa orang. [Kepala], saya cuba mendapatkan sekumpulan kerepek dalam periuk dan steamroll pada ketika itu. Ia seolah-olah berjaya.”

Seorang lelaki yang beriman, Schutten bercadang untuk menggunakan sebahagian daripada kemenangannya untuk membayar sekolah Kristian untuk empat anaknya dan menderma beberapa kepada sekolah itu juga. Bahagian lain juga akan pergi ke arah persaraan dan pelaburan. Dia juga menjanjikan hadiah unik kepada isterinya selepas kemenangan itu.

“Dia datang ke ARIA dan sangat terpesona dengan tempat duduk tandas yang dipanaskan,” katanya. “Jadi, kita perlu meneruskannya.”

Ketika permainan telah berakhir di Studio PokerGO, menjaringkan gelaran WPT adalah semua yang Schutten dapat bayangkan. Dia duduk dalam kedudukan mana-mana pemain poker akan iri hati, dengan peluang untuk mencapai impian. Nampaknya tidak ada pemikiran untuk tidak menyelesaikannya.

“Saya telah membuat keputusan dan ia bagus sama ada, sama ada saya menang atau kalah,” katanya kepada isterinya semasa rehat makan malam. “Buat masa ini, ia mengenai kemenangan. Saya telah berjaya sejauh ini, apakah kemungkinan saya akan berjaya sejauh ini dalam WPT dan boleh memenanginya lagi pada masa akan datang.”

Sean Chaffin ialah seorang penulis bebas di Crandall, Texas, dan karyanya muncul dalam pelbagai laman web dan penerbitan. Ikuti dia di Twitter @PokerTraditions.