Toto

Kecairan Melco Terkuat Antara Macau Rakan Sebaya, Kata Firma Penyelidik

Melco Resorts & Entertainment (NASDAQ: MLCO) boleh bertahan sehingga 2024 pada kadar pembakaran tunai semasa, dengan mengandaikan hasil hampir sifar slot gacor berterusan di Macau, menurut firma penyelidikan.

Ketua Pegawai Eksekutif Melco Resorts Lawrence Ho
Ketua Pegawai Eksekutif Melco Resorts Lawrence Ho. Sebuah firma penyelidikan berkata pengendali boleh bertahan 22 bulan pada kadar pembakaran tunai semasa. (Imej: Bloomberg )
Ini membayangkan pengendali City of Dreams mempunyai “landasan kecairan” yang unggul berbanding pesaing Macau seperti MGM China, Sands China, SJM Holdings dan Wynn Macau, kata penganalisis kredit kanan Lucror Analytics Leonard Law. Pada penghujung suku kedua, Melco mempunyai wang tunai $1.65 bilion dan akses kepada kredit $1.1 bilion.

Kami menganggarkan bahawa ini akan mencukupi untuk menyokong pembakaran tunai selama 22 bulan — sehingga April 2024 — di bawah senario terburuk hasil sifar,” kata Law.

Di Macau, Melco mengendalikan City of Dreams, Morpheus, Studio City dan Altira. Mengenai panggilan persidangan pendapatan suku kedua syarikat baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Lawrence Ho memberi isyarat komitmen berterusan, termasuk pelaburan baharu, ke wilayah pentadbiran khas (SAR). Itu walaupun dasar coronavirus yang ketat menyebabkan operator tidak dapat menjana keuntungan di sana.

Melco, Saingan Hanya Cuba Bertahan
Untuk sebahagian besar tahun 2022, penganalisis menyatakan kebimbangan mengenai kadar pembakaran tunai di pusat peranginan bersepadu Macau. Mereka juga bimbang tentang keupayaan syarikat perjudian untuk bertahan dalam keadaan operasi yang teruk.

Isu termasuk kadar pembakaran tunai yang tinggi, hutang yang semakin meningkat dan perkara yang dilihat oleh sesetengah penganalisis sebagai saluran pembiayaan terhad. Mengenai akses kepada modal, sesetengah pemerhati pasaran percaya syarikat induk yang berpangkalan di AS mungkin perlu menyalurkan wang tunai kepada unit Macau, seperti yang dilakukan oleh Wynn Resorts (NASDAQ: WYNN) dan Las Vegas Sands (NYSE: LVS) baru-baru ini untuk menyokong operasi tersebut.

Awal minggu ini, MGM China mengumumkan ia menyuntik $594 juta ke dalam MGM Grand Paradise untuk mematuhi undang-undang permainan baharu Macau.

Law, penganalisis Lucror Analytics, berkata garis masa survival Melco selama 22 bulan jauh melebihi 14, 12, dan 11 bulan yang dianggarkan untuk Wynn Macau, Sands China dan MGM China. Ia juga lebih daripada dua kali ganda daripada Live Result SGP sembilan bulan yang dia ramalkan untuk SJM Holdings, yang hampir secara universal dilihat sebagai yang paling terdedah dari segi kewangan daripada enam syarikat konsesi Macau.

Laporannya tidak menyebut Galaxy Entertainment, yang secara meluas dilihat sebagai pengendali Macau yang paling kukuh dari segi kewangan.

Butiran Kecairan Melco
Ramalan Law mengenai perbelanjaan dan kecairan Melco merangkumi pelbagai faktor, termasuk perbelanjaan harian dan peningkatan di hartanah Macau pengendali.

Tinjauan mengandaikan “kadar perbelanjaan operasi sebanyak AS$1.7 juta sehari – tidak berubah daripada suku kedua 2022 – dan perbelanjaan modal penyelenggaraan sebanyak AS$5 juta sebulan,” kata penganalisis itu.

Pandangannya juga merangkumi $250 juta yang diperuntukkan untuk Fasa 2 di Studio City dan wang tunai $620 juta Melco perlu diketepikan untuk mematuhi data macau keperluan rizab modal yang termasuk dalam undang-undang permainan Macau yang dikemas kini. Bagaimanapun, penganalisis percaya Melco perlu mengenal pasti jalan untuk mengurangkan hutang.

Moody’s Investors Service meramalkan hutang pelarasan Melco kepada pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) akan menjadi 7.3x pada tahun 2023. Itu sebelum menurun kepada 4.8x pada tahun 2024. Tetapi angka 2024 dilihat jauh melebihi 3.3x 2019.