Toto

Perlumbaan Drag Las Vegas Disimpan oleh Derma Gam Jam 11

Hanya beberapa jam selepas membatalkan ET Bracket Nationals pada hari Rabu kerana kekurangan kompaun daya tarikan, Las Vegas Motor Speedway mengembalikan semula siri perlumbaan drag Thanksgiving tahunannya berkat sumbangan yang tidak dijangka.

Perlumbaan seret kompaun daya tarikan
Kompaun daya tarikan, yang diperlukan untuk perlumbaan seret, akan digunakan pada litar lumba dalam foto tanpa tarikh ini. Bahan kimia dalam kompaun itu Totobet SGP kekurangan bekalan, menyebabkan beberapa perlumbaan dibatalkan, termasuk Summit Racing Equipment Mayhem dan Test ‘n’ Tune di Las Vegas Motor Speedway bulan depan. (Imej: dragzine.com)
Perlumbaan — di mana pemandu dragster dan roadster bersaing secara sama rata — akan diadakan pada hari Rabu, 23 November, hingga Ahad, 28 November, seperti yang dijadualkan pada asalnya.

Walau bagaimanapun, Summit Racing Equipment Mayhem pada 2 Disember dan perlumbaan seret Test ‘n’ Tune pada 3 Disember – turut dibatalkan oleh Las Vegas Motor Speedway kerana kekurangan kompaun cengkaman – kekal dibatalkan atas sebab yang tidak didedahkan oleh litar lumba.

A (Tidak Begitu) Situasi Melekit
Bracket Nationals tahun ini hampir tidak disambungkan kerana kekurangan global kompaun tarikan popular Lane Choice 7 (LC7) VP Racing Fuel, yang merupakan gam yang mencipta daya tarikan tayar yang diperlukan untuk perlumbaan jalur seret. Ini, seterusnya, kerana kekurangan bahan kimia global dalam semua sebatian serupa yang dipanggil Lutonal.

Apabila anda melihat sarang labah-labah muncul pada tayar selepas anda menyembur trek, itu sahaja — itu pelekat bertali,” kata VP Jason Rueckert kepada dragzine.com. “Apabila anda berjalan melintasinya dan kasut anda tercabut dan anda jatuh, itulah Lutonal.”

Dikilangkan oleh BASF di Jerman, Lutonal kebanyakannya tidak tersedia sejak awal tahun 2022 kerana isu rantaian bekalan yang disebabkan oleh wabak dan isu penghantaran yang disebabkan oleh cuaca buruk. Menurut dragcoverage.com, trek di seluruh negara telah diberitahu bahawa mereka tidak lagi boleh membeli produk persiapan trek yang mengandungi kompaun itu.

Dalam usaha untuk meregangkan rizab mereka yang semakin berkurangan, Result Sidney banyak trek telah bertukar daripada 1/4 batu kepada 1/8 batu perlumbaan, mengurangkan jadual perlumbaan drag mereka, atau menghapuskan acara yang memerlukan penyediaan trek mereka sendiri.

Speedway Bertindak Balas
Dalam notis pembatalannya pada hari Rabu, Las Vegas Motor Speedway menjelaskan bahawa ia menghabiskan beberapa minggu mencuba, dan gagal, untuk mendapatkan penghantaran LC7. Itu sebelum pembekal gam yang tidak didedahkan menyumbangkan tong yang diperlukan.

“Kami masih mencari dan mengambil sampel bahan kimia lain dan membawa masuk untuk menggantikan Lutonal jika perkara itu berlaku dan ini berterusan,” kata Rueckert kepada dragzine.com. “Setiap minggu, ahli kimia saya menghantar sesuatu kepada saya dan saya mencampurkannya dan pergi ke trek dan Result HK mencubanya … Kami terpaksa mencari (bahan) lain. Saya hanya melihat ini sebagai batu loncatan untuk perkara seterusnya. Ia adalah 2010 apabila formula terakhir LC7 dibuat, dan 12 tahun adalah larian yang cukup baik.