Toto

Suspek Pembunuhan Wartawan Las Vegas Didakwa – Kemas Kini

uri besar mendakwa bekas Pentadbir Awam Clark County Robert Telles pada hari Khamis kerana membunuh wartawan penyiasat Jurnal Kajian Las Vegas Jeff German.

Telles, 45, didakwa atas satu pertuduhan membunuh dengan senjata maut terhadap mangsa yang berumur 60 tahun atau lebih. Dia dituduh menikam maut Jerman, 69, yang melaporkan mengenai Telles dan peranannya sebagai pegawai awam yang dipilih untuk akhbar itu.

——————————————————————————————————————

TERDAHULU: Robert Telles, bekas Pentadbir Awam Clark County yang disyaki membunuh wartawan penyiasat Jurnal Kajian Las Vegas Jeff German, kini turut dituduh berpotensi penyelewengan dana. Perintah Mahkamah Agung Nevada yang difailkan pada hari Rabu mengatakan pemindahan akaun amanah baru-baru ini daripada Telles “mencadangkan potensi salah pengendalian atau penyelewengan dana pelanggan.”

Robert Telles
Robert Telles, yang didakwa Khamis atas pembunuhan seorang wartawan Las Vegas, juga dituduh oleh Mahkamah Agung Nevada kerana berpotensi menyalahgunakan dana pelanggan. (Imej: cbsnews.com )
Dan Hooge, peguam am untuk State Bar of Nevada, memberitahu bekas akhbar Jerman bahawa antara 1 Januari dan 28 Februari, Telles mengeluarkan lebih Totobet SGP daripada $195K daripada akaun yang ditetapkan untuk wang daripada pelanggannya dalam amalan persendirian. “Kami tidak tahu ke mana ia pergi, betul-betul,” kata Hooge.

Perintah mahkamah menggantung sementara Telles daripada mengamalkan undang-undang “menunggu penyelesaian prosiding tatatertib formal terhadapnya.” Walaupun biografi dan foto Telles telah dialih keluar daripada tapak web Clark County, beliau masih memegang jawatan yang dipilih secara teknikal sehingga tempohnya tamat pada 2 Januari 2023.

Tuduhan Pembunuhan
Telles dituduh melakukan pembunuhan “sengaja, disengajakan dan dirancang” selepas “berbaring menunggu” di luar rumah Las Vegas Jerman pada 2 September. Dia berdepan hukuman penjara seumur hidup.

Jerman ditikam tujuh kali, mengakibatkan kematiannya. Pendakwa raya berkata perbuatan itu didorong oleh cerita-cerita terdahulu yang diterbitkan Jerman mengenai Telles dan satu lagi cerita yang sedang dalam kerja-kerja. Penyiasat berkata DNA yang ditemui di bawah kuku Jerman sepadan dengan sampel yang diambil dari Telles, yang membawa kepada penahanannya.

German, 69, yang membuat liputan mengenai rasuah awam, sebelum ini mendedahkan aduan mengenai salah laku di tempat kerja Telles daripada kakitangan semasa dan bekas. Ini termasuk dakwaan tentang persekitaran kerja yang bermusuhan dan dakwaan “hubungan tidak wajar” Telles dengan orang bawahan.

Pentadbir Awam telah bertanding untuk pemilihan semula apabila cerita Jerman pertama kali diterbitkan. Dia tewas di peringkat awal pada bulan Jun.

Kemiskinan dipersoalkan
Telles diwakili oleh dua peguam yang dibiayai pembayar cukai dari Pejabat Result Sidney Pembela Awam Clark County, walaupun tidak jelas sama ada dia benar-benar kekurangan dana untuk membayar peguamnya sendiri, menurut siasatan yang sedang dijalankan oleh RJ.

Menurut piawaian yang ditetapkan oleh Mahkamah Agung Nevada pada tahun 2008, seorang pembela awam boleh ditugaskan kepada mana-mana defendan yang tidak mampu, yang ditakrifkan sebagai “tidak dapat, tanpa kesukaran yang besar kepada dirinya atau tanggungannya, untuk mendapatkan penasihat undang-undang yang kompeten dan berkelayakan mengenai miliknya.”

Walaupun Telles memfailkan kertas dengan mahkamah pada 20 September yang mendakwa tidak mampu, dia juga menyatakan bahawa dia dan isterinya memperoleh $20,500 sebulan sebelum penahanannya, menurut laporan Review-Journal . RJ selanjutnya menyatakan pasangan itu memiliki lima hartanah sewa di Arkansas bersama-sama dengan rumah Las Vegas bernilai hampir $600K, menurut Zillow.

Telles membeli lima rumah di Hot Springs, Arkansas, dengan harga $332K pada 30 Dis 2019, menurut rekod hartanah yang disemak oleh RJ . Rumah itu kini bernilai sekurang-kurangnya $389K, laporan kertas itu, dengan menyatakan bahawa Telles telah mengambil gadai janji $286K untuk membelinya.

Jurnal Semakan, yang memperoleh salinan pendedahan kewangan Telles, melaporkan bahawa defendan menandakan kotak di sebelah “sedang dipenjarakan” sebagai satu-satunya kelayakannya untuk mendapatkan bantuan guaman percuma, walaupun beberapa sebab telah disenaraikan sebagai pilihan. Akhbar itu menyatakan bahawa permohonan Telles untuk pembela awam HK Hari ini  mengatakan dia tidak menerima sebarang pendapatan daripada hartanah sewa Arkansas. Pegawai bandar Hot Springs berkata hartanah itu tidak dilesenkan untuk sewa jangka pendek.

Menurut profil LinkedInnya, isteri Telles, Mary Ann Ismael, bekerja sebagai perunding kanan di Talent Function. Dia memperoleh kira-kira $10,500 sebulan, laporan akhbar itu.

Pada hari Selasa, seorang hakim menafikan permintaan daripada pembela awam Telles untuk memberikannya jaminan sebanyak $100K, yang mereka katakan Telles percaya keluarganya akan dapat membantunya membayar. Telles kekal di Pusat Tahanan Daerah Clark, yang dijadualkan hadir di mahkamah sekali lagi pada 26 Oktober.